Vietnámi konyha
2022-02-23
A világ minden táján kedvelik a vietnámi konyhát. Rizs alapú ételeiket könnyű elkészíteni, és annál különlegesebbek. Az egyedi fűszerekkel és különleges alapanyagokkal párosított húsok kivételes élményt adnak az ázsiai konyha kedvelőinek.
A vietnámi konyhát a rizs határozza meg a leginkább, halszósszal, vagy különleges fűszerekkel párosítják. Alapvetően sok húst használnak, megtalálható a sertés, a csirke és a marha is és persze a tengeri herkentyűk. A szószok, fűszerek és trópusi gyümölcsök adnak még inkább kivételes ízvilágot a vietnámi ételeknek.
A legtöbb étel könnyen kategóriákra osztható. Például a „Bánh” elnevezés jelenti az összes rizses tekercset és rizses tortát. Ilyen például a báhn cuốn vagy a bánh bčo. Azonban ne keverjük össze a bún-al. Hiszen a „bún” elnevezésű ételek valamilyen formában üvegtésztát tartalmaznak. Ilyen a Bún chả, amely egy különleges sertéshússal és üvegtésztával tálalt egytálétel. Ezenkívül az üvegtészta majdnem minden levesben megtalálható. A „goi” a saláta neve, amely hagyományosan nem zöld saláta, hanem trópusi gyümölcsökből áll, például papaya és mangó kerül bele.
A régiók elhelyezkedése nagyban befolyásolja a konyha stílusát és tartalmát. Csak rá kell pillantanunk a térképre és megértjük a nagy különbségeket. A Phở leves (ejtsd: fő leves), az északi régiókban az erőleveshez áll közel, azonban a déli régiókban a Phở egy olyannyira tele pakolt leves, hogy már-már főzeléknek is nevezhetnék. Utóbbiban sokkal több fűszer és szósz található.
Nagyon fontos szerepe van erre a különböző szószoknak. Az egyik leghíresebb a Nýớc chấm (édes-savanyú-sós és/vagy csípős), amelyet minden étkezésnél megtalálhatunk a helyi konyhákban. Egy másik jellegzetessége a vietnámi konyhának a halszósz, amelyet szinte bármiben felhasználhatnak. Fő összetevői a citromlé, chili, fokhagyma, cukor -amibe mártogathatunk, amit bármire locsolhatunk, vagy használhatjuk fűszerként.
Vietnám egy igazi street food paradicsom, különösen a főváros, Hanoi. Ponyvával letakart bódékban egyszerű és tápláló ételekhez juthatunk. A nyüzsgő élet és a különleges ízvilágok, emellett az a rengeteg különleges alapanyag, ami frissen ott található, általánosságban lenyűgözi és elcsábítja a turistákat.
Recent Comments
No comments
Leave a Comment